Iedereen op zijn plek en niet eronder, ernaast of erboven
Als werkgever vind je het ongetwijfeld geweldig als een medewerker alles uit zichzelf haalt wat er te halen valt. Betrokken en ambitieuze mensen is het mooiste wat er is. En wellicht geef je je mensen ook alle kansen en mogelijkheden om carrière te maken. Hoe langer een goede medewerker wil blijven, hoe beter het voor beide partijen is.
Op iedereen zit een limiet
Echter, vanuit werknemersperspectief zit er een gevaarlijke kant aan carrière maken en meer salaris willen verdienen. Iets wat jij je als werkgever misschien ook vaak niet realiseert. En dat is dat een medewerker langzaam uit zijn of haar comfortzone kan raken. Want, op iedereen zit namelijk een limiet, een grens die je niet mag passeren. Anders raak je uit balans.
Menig carrière eindigt al rond het 30ste levensjaar. Daar staan weinigen bij stil. Dan doet iemand waarvoor die is opgeleid. Natuurlijk groeit men nog wel een stukje door, omdat de ervaring toeneemt, maar dat is meer horizontaal dan verticaal gericht.
Met Proodoss onderzoeken welk niveau het beste is
Wij willen voorkomen dat medewerkers ongewild op hun tenen moeten lopen of zichzelf zelfs voorbij lopen. Daar is niemand bij gebaat. Wat er niet in zit, zal er niet uitkomen, zo realistisch moet iedereen zijn.
Proodoss biedt de mogelijkheden voor elke medewerker om zelf te onderzoeken op welk niveau hij of zij het beste kan functioneren. Wat is zijn of haar comfortzone? Op welk niveau zit je goed? En niet eronder, ernaast of erboven? Op welke plek kan iemand verantwoordelijkheid nemen voor zaken die passen als een jas?
Dan kan een medewerker zelf bepalen hoever hij wil groeien, wat er mogelijk is. En welk marktconform salaris daar dan het beste bij past.
Rollen geven inzicht in complexiteit werkzaamheden
De rollen in Model Baarda geven daarbij een goed inzicht in hoe complex de werkzaamheden binnen de organisatie zijn. Dit stelt een medewerker in staat om in te schatten op welk niveau hij of zij het beste uit de verf komt. Tenslotte koppelt het model die uitkomst weer aan een marktconform salaris.
Focus op input en niet op output
Model Baarda legt de focus op gedrag en capaciteiten (input) en niet per se op de resultaten (output) van dat gedrag. Immers, als de kwaliteiten en inzet OK zijn, mag men erop vertrouwen dat de opdrachten waarover iemand zich ontfermt naar wens zullen worden uitgevoerd.
Zo waarborgt Model Baarda, waarop het platform Proodoss is gebaseerd, dat elke medewerker uiteindelijk precies op de plek terecht komt waar hij of zij tevreden is en het beste tot zijn recht komt.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.