Tips voor een goed beloningsbeleid
Een goed beloningsbeleid opstellen: breekt het zweet je uit bij de gedachte alleen al? Troost je, je bent niet de enige. Het bedenken, creëren en implementeren van een goed en doorvlochten beloningsbeleid is moeilijk. In dit blog geven we je een aantal tips om je op weg te helpen.
Het opzetten van een beloningsbeleid is behoorlijk ingewikkeld. Het beschrijven van functies is al lastig genoeg. Maar, da’s pas stap één. Daarna moet je nog de functiecomplexiteit proberen te meten en dit koppelen aan een marktconforme salarisstructuur. Niet te doen, toch?
Uiteindelijk wil je een goed beleid neerzetten. Een logisch verhaal, dat klinkt als een klok. Een systeem dat je aan de medewerkers kunt uitleggen. Iets wat ze begrijpen. Een beloningsbeleid dat je huidige medewerkers tevreden houdt, nieuwe mensen aantrekt en ook nog eens perspectief biedt.
Hoe kom je nu tot een beleid waarin je dit allemaal integreert? Hieronder lees je een aantal van onze tips.
Werk met een systeem
Een beloningsbeleid moet gebaseerd zijn op een systeem. Je kunt niet zomaar wat doen, maar dat inzicht had je waarschijnlijk al. Dus, waarop baseer je het systeem? Ga je voor functiebeloning of prestatiebeloning? Werk je met salarisschalen, periodieke verhogingen, bonussen in natura, bonussen bij kwantificeerbare doelen, bonussen bij voldoende ontwikkeling van competenties of iets anders? Hoe ver kan iemand groeien? Hoe weet je dat? Hoe ga je het één en ander meten?
Je merkt het. Dit levert eigenlijk alleen maar meer vragen op. Als jij gaat bedenken hoe jouw beloningssysteem eruit ziet, zul je over deze vragen goed na moeten denken (kleine spoiler, natuurlijk kunnen wij je hierbij helpen.)
Weet wat mensen echt elders kunnen verdienen
Een belangrijke factor in een beloningssysteem is het salaris. Wat verdient iemand? Hoe ga je de discussie aan over salaris? Wat als mensen zeggen dat ze elders meer kunnen verdienen? Eigenlijk is op die vraag maar één goed antwoord: je moet wéten wat men elders kan verdienen. Er zijn verschillende benchmarks te vinden waarmee je de marktconformiteit van je salarissen kunt controleren. Je vindt er ook één binnen Proodoss: de Baarda Salary Standard.
Zorg voor een flexibel systeem
Als organisatie moet je wendbaar zijn om slagvaardig en succesvol te kunnen opereren. Dat betekent dat ook de medewerkers en hun rollen kunnen veranderen als de werkzaamheden en doelen van de organisatie veranderen. Zorg dus dat je beloningsbeleid voorziet in veranderingen. Iets wat iemand vandaag doet, kan morgen anders zijn. Een modern beloningssysteem moet dit kunnen faciliteren, niet frustreren, zoals de klassieke functiewaardering doet.
Beloon naar toegevoegde waarde, niet naar zitvlees
Ons advies: beloon naar toegevoegde waarde, niet naar dienstjaren. Wil je dat iemand, zonder iets toe te voegen, jaar na jaar stijgt in salaris? Of wil je dat iemand beloond wordt naar toegevoegde waarde? Wij geloven sterk in het laatste en met Proodoss is dat precies wat je kunt gaan doen.
Bouw ontwikkelingsmogelijkheden in
Medewerkers willen zich ontwikkelen. Vaak omhoog in de hiërarchie, maar dat kan niet altijd. Hoe breng je in kaart waar iemands’ grenzen liggen? Hoe zorg je dat iemand een ontwikkelpad kiest dat bij haar of hem past en waar iemand comfortabel bij is? Dit is een belangrijk onderdeel van het beloningsbeleid.
Laat hiërarchisch denken los
Een van onze klanten, Kirsten Kolkman (Routebepaler Mensenwerk bij de Consumentenbond), verwoordde dit als volgt: “Veel organisaties komen vanuit een hiërarchisch systeem waarbij de ene functie een opstap vormt voor de volgende. Dat hiërarchisch denken moeten de medewerkers loslaten. Het gaat erom dat ze zich comfortabel voelen in hun rol en die werkzaamheden naar zich toehalen waaraan zij waarde kunnen toevoegen. Dat moeten medewerkers goed begrijpen.”
Belangrijk is het dus deze voorwaarde in je beloningsmodel te implementeren. Maar, hoe ga je dit doen?
Proodoss: het performance development systeem dat werkt
Je begrijpt het al: het opstellen van een goed en doorvlochten beloningsbeleid is ingewikkeld. Daarom hebben wij bij Bureau Baarda Proodoss ontwikkeld. Dit is het Performance Development Systeem dat je ondersteunt in de ontwikkeling, implementatie en uitvoering van een goed beloningsbeleid. Bureau Baarda is al dertig jaar het meest innovatieve beloningsadviesbureau van Nederland.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van jouw beloningsbeleid? Lees dan nu wat Proodoss voor je kan betekenen.